ماه عسلی

طبقه بندی موضوعی

نکاتی مهم در مورد بیماریهای قلبی

چهارشنبه, ۲۸ آبان ۱۳۹۳، ۰۳:۴۹ ب.ظ

مواظب قلبتان باشید

 

مهمترین علت پیدایش بیماری های قلبی، تصلب شرایین می باشد. تصلب شرایین سبب می شود که سرخرگ های گوناگونی که به سمت های مختلف بدن خون می رسانند، به تدریج سخت و تنگ گردند و توانایی آنها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به سلول های بدن کاهش یابد.


به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، بیماریهای قلبی عروقی در حال تبدیل شدن به اصلی ترین عامل مرگ و میر و ناتوانی بشر در اغلب کشورهای جهان هستند .

این بیماریها در حال حاضر جزو سه علت اول مرگ و میر و ناتوانی انسان در سراسر دنیا هستند . درگذشته بیماریهای عفونی و واگیر عامل عمده مرگ و میر های بشر بودند ، امّا امروزه بیماریهای غیرواگیر تبدیل به عوامل خطرناکتر شده اند .

اگرچه خطرات ناشی از بیماریهای مسری بدلیل ماهیت واگیری آنها فوری و آنی تر است امّا عوارض ناشی از بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی عروقی ماندگارتر ، پرهزینه تر و ناتوان کننده تر هستند .

هرچند بعضی از عوامل ایجاد و پیدایش بیماریهای قلبی عروقی مثل سن غیر قابل مداخله هستند، امّا روشهایی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی وجود دارد.

با بکار بستن این روشها و شیوه ها می توان از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کرد و یا حداقل بروز آنها را به تأخیر انداخت .

عواملی هستند که موجب سریعتر شدن تصلب شرایین می گردند و در صورت وجود آنها احتمال پیدایش بیماری قلبی- عروقی افزایش پیدا می کند.

برای پیشگیری از پیدایش بیماری های قلبی- عروقی و مرگ و میر و ناتوانی ناشی از آنها، باید این عوامل خطر را بشناسید و به توصیه های پزشکی توجه نمایید.

نکاتی مهم در مورد بیماریهای قلبی :

۱٫ هیجان ها و عصبانیت های بیش ازحد سلامت قلب را تهدید می کند
۲٫ کاهش استرس و داشتن استراحت کافی نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی دارد.
۳٫ افردی که در معرض استرس های روزمره قرار دارند بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند
۴٫ بهترین فعالیت ها برای سلامت قلب ، راه رفتن ، پیاده روی تند ،شنا، باغبانی و دوچرخه  سواری  است.
۵٫ ۴۰دقیقه ورزش روزانه  برای سلامت قلب ضروری است.
۶٫ ورزش می تواند خطر حملات قلبی را ۲ تا ۴ برابر کم کند.
۷٫ هر فرد در هر شرایطی چه لاغر و چه چاق باشد برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی باید روزانه فعالیت بدنی داشته باشد.
۸٫ ورزش و فعالیت بدنی موجب تقویت عضله قلب می شود.
۹٫ ترک سیگار خطر بیماریهای قلبی را به نصف کاهش می دهد.
۱۰٫ برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی حداقل ۲ وعده خوراک ماهی در هفته مصرف کنیم
۱۱٫ برای داشتن قلب سالم به جای سرخ کردن مواد غذایی از روش آب پز یا بخار پز کردن استفاده کنیم
۱۲٫ برای اینکه قلب سالم داشته باشید میوه، سبزی و حبوبات بیشتری استفاده نمائیم.
۱۳٫ فشارخون بالا، بار قلب را افزایش می دهد در نتیجه باعث سکته مغزی و حمله قلبی می شود.
۱۴٫ کسانی که چربی اضافه به خصوص در ناحیه شکم دارند بیش از دیگران به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.
۱۵٫ بیماری قند ، بالابودن میزان چربی خون و پرفشاری خون و اضافه وزن و چاقی عمده ترین عوامل  بیماری های قلبی هستند.
۱۶٫ اگر دارای عوامل خطر بیماری قلبی مانند اضافه وزن، فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستیم، لازم است در برنامه غذایی روزانه خود تغییراتی را ایجاد کنیم .
۱۷٫ مواد غذایی  مانند جو دوسر، حبوبات، سیب و گلابی می توانند به کاهش سطح کلسترول بد خون کمک می کنند.
۱۸٫ روغن زیتون ، مغزها و دانه ها حاوی نوعی از اسیدهای چرب هستند به کاهش سطح کلسترل بد خون کمک می کنند.
۱۹٫ میوه ها و سبزی ها حاوی ویتامین های آنتی اکسیدان (ضد سرطان)، مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می شوند.
۲۰٫ مصرف پروتئین، سویا منجر به کاهش کلسترول بد خون  و افزایش کلسترول خوب خون می شود.
۲۱٫ سبزیجات و میوه ها دارای ویتامین زیاد و فیبر بالا هستند و چربی خون را کاهش می دهند.
۲۲٫ نان های سبوس دار مثل نان بربری – نان سنگک و نان جوی سبوس دار حاوی ویتامینB زیاد و کاهش دهنده چربی خون هستند
۲۳٫ بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق،روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن کانولاوروغن زیتون روی سالاد است .
۲۴٫ مصرف ماهی نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت  قلب و عروق قلب دارد.
۲۵٫ ماهی کباب شده و یا بخار پز برای سلامتی قلب و عروق مفید هستند
۲۶٫ شیر و ماست با چربی بالای ۵/۲% پر چرب محسوب می شود ، از مصرف لبنیات پر چرب بپرهیزیم
۲۷٫ این تصور که تمام خاصیت لبنیات در چربی موجود در آن است اشتباه است
۲۸٫ مصرف لبنیات پرچرب زمینه ایجاد فشار خون ، و تنگ شدن رگهای اصلی قلب است
۲۹٫ از لبنیات پر چرب فقط برای کودکان زیر ۵ سال در صورتی که چاق نیستند استفاده کنیم
۳۰٫ چاقی در ناحیه شکم عامل مهمی در ابتلا به بیماری فشار خون است
۳۱٫ در روز بیش از یک قاشق مربا خوری نمک (۳-۲گرم) مصرف نکنیم مصرف نمک اضافی به قلب فشار اضافی وارد می کند
۳۲٫ مصرف لبنیات کم چرب ، حبوبات ،سبزیها و میوه جات در کنترل فشار خون موثر است
۳۳٫ در هفته ۲ بار حبوبات مصرف کنیم
۳۴٫ برای کاهش مصرف چربی از رژیم غذایی ، کاهش مصرف غذاهای سرخ شده ( سیب زمینی ، بادمجان ، زولبیا ،بامیه) و کاهش مصرف ته دیگ و سس مایونز ضروری است
۳۵٫ مغزها (گردو ، بادام ،پسته ….) در جلوگیری از جذب کلسترول و کاهش تری گیلیسرید خون مفید هستند
۳۶٫ بهترین نوشیدنی آب ، دوغ کم نمک ، شربتهای خانگی کم شیرینی (آبلیمو ، آلبالو…) می باشد
۳۷٫ مصرف مواد غذایی حاوی شکر و قندهای ساده را به حداقل برسانیم
۳۸٫ مصرف ماهی ۳ بار درهفته به ویژه ماهیهای روغنی (آزاد ،حلوا ،کپور ،شیر ،کیلکا ) برای پیشگیری و کنترل بیماری قلبی مفید است .


بیماری های قلبی و به عبارتی ناراحتی های قلبی، علایم آشکار و پنهانی دارد که در زیر به بخشی از آن ها اشاره کرده ایم.


دندان درد هنگام راه رفتن:

آنژین در قسمت های مختلف بدن خود را آشکار می کند. یکی از علایم بیماری های قلبی آنژین است. آنژین همراه با درد در قفسه سینه، خون رسانی به قلب را محدود می کند. با این حال علایم آنژین ممکن است در قسمت های دیگر بدن از جمله گردن، فک، دست، بین استخوان های کتف یا دندان آشکار شود. یکی از علایم این بیماری که اغلب نادیده گرفته می شود، دندان درد مکرر است که تنها هنگام انجام کار بدنی سخت مانند بالارفتن از تپه بروز می کند و با استراحت تسکین می یابد.درد ناحیه فک و دندان هفته ها قبل از بروز حمله قلبی خود را نشان می دهد و حتی ممکن است به صورت گوش درد تظاهر پیدا کند.


میگرن:

زنانی که حداقل ماهی یک بار دچار حمله میگرن و مشکلات بینایی از جمله دیدن خط های شکسته می شوند، دو برابر بیشتر در معرض خطر بروز بیماری قلبی قرار دارند.


برآمدگی روی دست:

برآمدگی های زردرنگ روی دست یا قوزک پا ممکن است جزو علایم بیماری ارثی به نام «فامیلیال هیپرکلسترولمیا» باشد.

این بیماری فرد را از سن پایین در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار می دهد. در این بیماری بدن قادر نیست کلسترول مضر را از خون دفع کند.

در بعضی از افراد در بالای پاشنه و یا پشت دست پایین تر از بند انگشت، برآمدگی هایی ایجاد می شود.

اگر این برآمدگی ها در دست یا پای شما ایجاد شده است و سابقه خانوادگی ناراحتی قلبی دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. رسوب های زردرنگ و موم مانند در اطراف چشم یا رسوب کرم رنگ آشکار در قسمت سفیده چشم ممکن است نشانه کلسترول بالا در فرد باشد.


آنفلوآنزا:

مواردی از بیماری آنفلوآنزا که با گذشت ۵یا۶روز هم بهبود پیدا نمی کند ممکن است جزو علایم سکته قلبی باشد زیرا قلب قادر نیست عمل پمپاژ را درست انجام دهد. آنفلوآنزا را می توان به «مایوکاردیتیس» نوعی عفونت ویروسی که به التهاب منجر می شود و به قلب آسیب وارد می کند، ارتباط داد.

این حالت همزمان یا پس از عفونت گلو یا سینه آشکار می شود و مردم به اشتباه آن را آنفلوآنزای طولانی مدت می دانند، در اغلب موارد، این ناراحتی در عرض یک هفته برطرف می شود اما گاهی روند بهبود التهاب قلب طولانی تر می شود و همراه با علایم درد در ناحیه قفسه سینه، تب، ضربان نامنظم قلب و… دیده می شود.


سرگیجه:

این احساس که ممکن است به علت بیماری آریتمی نهفته قلبی ایجاد شود،همراه با علایم بی نظمی ضربان قلب و اختلال فعالیت الکتریکی قلب است.

با افت فشار خون و نرسیدن خون کافی به مغز، فرد دچار سرگیجه می شود. معاینه ساده برای تشخیص دادن «آریتمیا» از طریق گرفتن نبض و کنترل آن انجام می شود.

علاوه بر آن، احساس سبکی در سر، نداشتن تعادل هنگام بلندشدن یا دراز کشیدن ممکن است نشانه پایین بودن فشار خون باشد.


طاسی:

کم شدن مو به خصوص در قسمت تاج سر ممکن است نشانه ناراحتی قلبی در مردان باشد. نتایج بررسی که در این زمینه انجام شد نشان می دهد، مردانی که دچار طاسی شدید تاج سر می شوند، ۳۶درصد و مردانی که دچار طاسی متعادل در تاج سر هستند ۳۲درصد بیشتر در معرض بیماری قلبی قرار دارند. طاسی خفیف نیز تا ۲۳درصد خطر بیماری قلبی را به همراه دارد.

طاسی در قسمت جلوی سر نیز تا ۹درصد احتمال خطر بیماری قلبی را نشان می دهد. یکی از نظریه ها این است که بالابودن میزان تستسترون که با طاسی ارتباط دارد، ممکن است باعث بروز ناراحتی قلبی شود.کمبود خون رسانی به پیاز مو باعث مردن پیاز مو می شود.


آبی رنگ شدن ناخن ها:

یکی از آسان ترین روش ها برای کنترل گردش اکسیژن در خون، معاینه ناخن، انگشتان پا و لب هاست.خون اکسیژن دار، قرمز براق است، بنابراین صورتی رنگ بودن لب، ناخن ها و انگشتان پا نشان دهنده گردش خون مناسب در بدن است اما خونی که اکسیژن کافی ندارد آبی رنگ به نظر می آید؛ به همین علت است که سیاهرگ های ما آبی است. ناخن و انگشتان آبی رنگ بیانگر این است که خون کافی پمپاژ نمی شود و در برخی موارد می توان این علامت را اخطاری برای بروز سکته دانست.


تعریق:

علایم بیماری قلبی بین زنان و مردان متفاوت است. به گفته متخصصان، مردان احساس تنگی نفس و درد در پایین دست چپ می کنند در زنان نیز این علایم دیده می شود اما علایم عادی تری مانند ناراحتی در ناحیه فک، شانه، قسمت بالای معده، کمردرد، تعریق، استفراغ و خستگی مفرط شایع تر است. اگر چه احتمال دارد این علایم به بیماری قلبی ارتباط نداشته باشد اما احتمال آن را نباید نادیده گرفت. موضوع این است که بیشتر زنان فکر می کنند بیماری قلبی یک بیماری مردانه است.


پادرد:

درد در قسمت پشت ساق پا هنگام راه رفتن در برخی موارد نشانه بیماری عروقی است.


لاله گوش چروک خورده:

این مسئله با کلسترول بالا ارتباط داده شده است. یکی از علت های این چروک، خون رسانی ناکافی است.توجه داشته باشید که نمی توان چروک نبودن لاله گوش را نشانه سالم بودن قلب دانست.


خرخرکردن:

خرخرکردن، یک علامت شایع آپنه است. در این ناراحتی برای مدت کوتاهی، نفس فرد متوقف می شود و او از خواب بیدار می شود. آپنه با افتادن عقب گلو، باعث قطع جریان هوا به ریه ها می شود. این علایم ممکن است نشانه سکته قلبی باشد.



نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی